Dieta w profilaktyce nowotworów
08.02.2021
Żywienie w profilaktyce nowotworów
Utrzymuj prawidłową masę ciała. Otyłość jest czynnikiem ryzyka mi. in. raka jelita grubego, piersi.
Stosuj się do zasad prawidłowego sposobu żywienia:
Pilnuj aby warzywa stanowiły podstawę Twojej diety.
Jedz codziennie porcję owoców. Wraz ze wzrostem ich spożycia spada ryzyko wystąpienia nowotworów jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, żołądka i płuc.
Wybieraj produkty zbożowe pełnoziarniste, zawierające błonnik pokarmowy, który zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego.
Unikaj przetworzonego mięsa czerwonego. Jego częste spożycie zwiększa ryzyko rozwoju raka jelita grubego.
Ogranicz spożycie mięsa, zastąp je nasionami roślin strączkowych. Dieta wegetariańska zmniejsza częstość występowania wielu nowotworów.
Wystrzegaj się produktów z dużą zawartością cukru i tłuszczu, gdyż sprzyjają nadwadze i otyłości.
Pamiętaj, że dieta ma ogromne znaczenie w profilaktyce wielu chorób, w tym także nowotworowych. Szacuje się, że za ok. 60% nowych przypadków raka odpowiedzialne są palenie tytoniu oraz nieprawidłowa dieta.
ADRES GŁÓWNY: | REJESTRACJA: |
FILIA PODZAMCZE: | REJESTRACJA: |
FILIA SZCZAWNO-ZDRÓJ: | REJESTRACJA: |
FILIA ŚWIEBODZICE: | REJESTRACJA: |